Yapay Zeka, doǧal afet mi?
Yapay Zeka, doǧal afet mi?
Gerek aşk mektuplarımızı hızla başarmak için mektup kodlarını seçerek gerek araçlarımızdaki navigasyon sistemiyle yollarımızın daha kolay olmasını sağlayarak bize zaten onlarca yıldır eşlik etmekteler . Bize faydaları var ve sessizce yayılmaktalar : bugün bütün telefonlarımız akıllı telefonlar . Ancak ChatGPT (İngilizce okunması önerilir) , yapay zekânın son ürünü endişelendiriyor. Yerinde mi yersiz mi ?
Bu konuşan robot, psikanalistlerin iyi tanıdığı , aralarında Frege, Pierce, Russell, Gödel, Cantor’un da olduğu çalışmaların üstünde kurulmuştur. Ayrıca Lacan’ın da sibernetikle ilgilendiğini biliyoruz. Buna karşın bu devasa kedi 1950 lerde makinalar düşünebilir mi diye sorgulayan Turing’i yanıtlayabilir mi ?
Daha 1964 de rogeryen psy nin gülünç bir şekilde yerini alan ve karısındakini konuşmaya çağıran robot ELIZA’ dan daha mı iyi yapar?
ChatGPT nin kapasitesi daha da ileriye gidiyor ve tüm düşünürlerini bölüyor : çok kısa bir sure de bir tezi referanslarıyla yazabilir, her turlu okul ödevini yapabilir .Chomsky tarafından “High Tech intihal” olarak tanımlanmış olup ögrenmeyi öldüreceği söylenen robot , durumu çerçevelemek isteyen Eğitim Bakanı tarafından Siyasal Bilgiler ’de yasaklanmıştır . Kuşkucu yaşlı Avrupa’ya karşı Amerikalı ve Çinlilerin coşkusu ;( yani üniversiteler damızlık ev kedisini kullanıyor ve ehlileştiriyorlar ).
Zamanında sibernetikle ilgilenen Lacan ne derdi acaba? Ya Melman ? Bizi bu yeni ruhsal yapılanmaların habercisini öldürmemize mi yoksa onla oynamamıza mı teşvik ederdi? Su kesinki bu yeni “pharmakon” klinik ilgimize değer çünkü harfle olan ilişkimizi değiştirerek bilgi aktarımını altüst etmektedir. Bu bilinç dışısız ve bedensiz metin sözel anlatıma ve sözcelemeye daha çok yer vermeyi sağlayan bir fırsat mı olacaktır? Bu ,yarı dolu bardak .
Omar Guerrero
ALI Yönetim Kurulu adına
çeviri : Derya GÜRSEL